Veelgestelde Vragen

  • Zijn jullie paarden getraind voor coaching?

    Regelmatig krijgen wij deze vraag van deelnemers aan groepstrainingen of individuele coachsessies….en het antwoord erop is kort en bondig: nee, dat zijn ze niet!


    Betekent dit dan dat we met ieder paard kunnen werken?

    Nee, dat ook zeker niet.

    Voordat we met een paard als coach aan de slag gaan, hebben we een aantal zaken afgevinkt:

    # het coachpaard is volwassen….dat betekent dat het paard minimaal 5 a 6 jaar is

    # het coachpaard is fysiek gezond … dat checken we bij onze eigen paarden regelmatig en wanneer we met “vreemde” paarden werken vragen we dat aan de eigenaar EN checken dat zelf voordat we een paard betrekken bij een coaching (ondermeer door te kijken naar ogen, vacht, bewegen, herstel na actief zijn)

    # het coachpaard mentaal gezond is …daarmee bedoelen we dat een paard niet getraumatiseerd mag zijn. Immers, getraumatiseerde paarden geven een andere (niet helpende reactie) richting onze coachee en minstens zo belangrijk de triggers/belasting voor het paard vanuit wat de coachee met zich meebrengt is vaak ook te groot.


    Als we bovenstaande 3 vinkjes hebben gezet, kunnen we met een paard in een coach-sessie aan de slag. En dan nog houdt het niet in dat het paard verplicht is mee te doen. We werken in ruimtes welke voldoende groot zijn voor een paard om weg te kunnen van de energie die bij de sessie naar boven komt.


  • Opstelling met paarden...hoe werkt dat?

    Wat is een opstelling?

    Een opstelling is een ruimtelijke uitbeelding van een systeem waar je deel van uit maakt. Bijvoorbeeld je team, je organisatie, maar zeker ook je gezin van herkomst.


    Wat kun je met een opstelling?

    Deze ruimtelijke uitbeelding geeft inzichten over veelal onbewuste verbanden in het grotere geheel. De uitbeelding biedt mogelijkheden een beweging op gang te brengen in verbanden die niet (meer) helpend zijn voor jouw functioneren in een team.

    De beweging vindt plaats binnen de uitgangspunten van:

    1. erbij horen,

    2. je eigen plek innemen en

    3. balans in geven en nemen (uitwisseling).

    Je kunt een opstelling zowel als leidinggevende als ook als lid van een team doen.


    En dan de paarden ....

    Bij het op gang brengen van bewegingen richting de 3 genoemde uitgangspunten zijn de paarden zeer waardevol. Paarden leven namelijk volgens deze principes en voelen haarscherp aan waar een beweging nodig is. 

    Paarden hebben daarom in opstellingen vrijwel altijd een vrije rol, vanuit deze rol kunnen ze namelijk een beweging in gang zetten vanuit het onmiddellijke, het hier en nu…op dat wat er het eerst nodig is.

    Het doel van de beweging van de paarden is om de voelbare systeemdruk omlaag te brengen, zodat de vitaliteit wordt hersteld en het weer veilig is in de kudde. 

    In het werk toont systeemdruk zich veelal als symptomen. Bijvoorbeeld: veel ziekte in een team, deadlines niet halen, onprettige sfeer, boosheid bij een specifiek teamlid, lastig vervulbare functies, ontwikkelingen/veranderingen leiden tot grote weerstand, leiding wordt lastig aanvaard, etc…

    Het omlaag brengen van de systeemdruk vindt plaats op de eerder genoemde uitgangspunten:

    - de compleetheid van het systeem herstellen (wat hoort er allemaal bij in het systeem en wordt dit ook “gezien”),

    - bewegingen in de ordening (op welke plek sta je)

    - beweging in de uitwisseling tussen de delen van een systeem (geven en nemen).

    In opstellingen wordt er vaak gewerkt met representanten. In opstellingen waar wij ook paarden inzetten, werken wij niet met menselijke representanten. Wel werken we met vloerankers als representant voor een deel van een systeem.

    Zoals eerder gezegd, reageren paarden op de systeemdruk die speelt in een systeem. De inzet van paarden brengt een dimensie in een opstelling waarbij de belangenloosheid en oordeelloosheid van de paarden op de te maken beweging een enorme verrijking is voor de inzichten die je uit een opstelling kunt halen. Als begeleiders van de opstelling volgen we daarom ook altijd de paarden.


  • Heb je zelf ook een vraag? Mail ons gerust: info@imovera.nl

    Wanneer je een vraag hebt, mail ons gerust op info@imovera.nl of bel Petra van der Zee op 0651 256 258

Share by: